Tátralomnic - Kő-pataki-tó - Tátralomnic túra

Helyszín: Magas-Tátra

 

Teljesítés ideje: 2011.05.16.

 

Beküldés ideje: 2015.09.18.

Azonosító
B3
Távolság: Körülbelül 10 kilométer.
További képek...
túra 2.túra 3.túra 4.túra 5.túra 6.túra 7.túra 8.túra 9.túra 10.túra 11.túra 12.túra 13.túra 14.túra 15.túra 16.túra 17.túra 18.túra 19.túra 20.túra 21.túra 22.túra 23.túra 24.túra 25.túra 26.túra 27.túra 28.túra 29.túra 30.túra 31.túra 32.túra 33.túra 34.túra 35.

Részletes túraútvonal

 

Régi sífelvonó Tátralomnic határában - Zöld jelzés - Kőpataki-tó - Lanovka (felvonó) - Tátralomnic

 

A túra hossza, nehézsége

 

Nagyjából 10 km, ami felfelé a felvonó alatt elég meredek, de ha valaki nagyon elfárad a kőpataki tóig, akkor visszafelé lehet lanovkával is menni így csak kb 5 km a gyalogtúra. A szintemelkedés viszont legalább 700 méter.

 

A túra erősségei

 

A látvány, ami ilyen magasságból nyílik. Fölöttünk a havas hegycsúcs, alattunk pedig hatalmas síkság, egészen az Alacsony-Tátráig.

 

Ebben az időszakban lent a hegy lábánál már elég meleg van, a Kőpataki-tó előtt nem sokkal viszont már hóval is találkozunk.

 

A tótól nem csak lefelé, hanem tovább a csúcsra is közlekedik egy felvonó. Kicsit meredek látvány, de akinek van hozzá bátorsága és pénze (nem emlékszem pontosan mennyi, de elég drága), annak nagy élmény lesz. Alább beszúrtam egy videót arról, hogy milyen odafent.

 

 

A felvonó üzemeltető honlapján (http://www.vt.sk/hu/arlistak/koetelpalya-arlistak/) meg lehet nézni a pontos árakat, de most úgy tűnik, hogy üzemen kívül van a Kőpataki-tó és a Lomnici-csúcs között közlekedő kabinos pálya. Ha valaki csak ezért utazna, érdemes előtte utánajárni.

 

 

A túra gyengéi

 

Többek között ezen a részen tarolta le a fenyőfákat néhány évvel ezelőtti egy vihar, amiről nálunk is lehetett hallani a híradóban. Az újratelepítésnek még sok idő kell, így nem valami szép látvány a korábbi sűrű fenyőerdő helye.

 

Látnivalók az útvonalon, sorrendben

 

Kőpataki-tó

 

Vendéglátó infrastruktúra.

 

Az Encián Panzióban szálltunk meg, Tátralomnicon. Nagyon kellemes a hangulata, tiszták a szobák és szép a kilátás. Van erkélyes szoba is. A személyzet is nagyon kedves volt. Kipróbáltuk az éttermet is, amire nem emlékszem már, hogy milyen volt, de ha gond lett volna a minőséggel, akkor biztosan emlékeznék. Megérdemelnek tehát egy linket a weboldalukra: Kellemes panzió Tátralomnicon.

 

Tanácsok, tippek

 

Akinek nem tökéletes a térde, mindenképpen vigyen túrabotot, mert ki fog készülni. Lefelé pedig inkább lanovkával.

 

A havas részeken vigyázni kell, mert fél méteres gödrök is lehetnek a hó alatt.

 

Kavicsos, sziklás az útvonal nagy része, és mivel meredek, könnyen meg lehet csúszni a kavicsokon. Magas szárú, jó talpú túracipő nélkül nem érdemes elindulni.